Професія: Кухар. Офіціант
(термін навчання 3 роки з отриманням повної загальної середньої освіти)
Кухар
Що потрібно для того, щоб стати гарним кухарем. Насамперед - талант. Скільки страв відомо людству? Десять тисяч? Двадцять? Порахувати це дотепер не вдавалося нікому. Та це й неможливо. Адже скільки страв можна приготувати зі звичайної картоплі, якщо підійти до справи творчо. Чи може кухар трудитися без фантазії, бути нетворчою людиною? Звичайно, ні! У нього завжди є шанс придумати свій оригінальний рецепт якої-небудь нової, ще не смакованої світом страви! Чи кожен може бути кухарем? На жаль, ні. Кухареві потрібно щось, подароване природою. Це «щось» - тонкі смакові відчуття й добре розвинений нюх. Крім того, кухар повинен бути швидкий, зібраний, відчувати форму, лінію, кольори... Але обравши собі цю професію варто знати й про нелегкий її характер. А уявіть собі - нагодувати цілий завод?! інститут?! школу?!
Професійна придатність залежить від емоційної врівноваженості, особливої чутливості, вимагає вміння встановлювати і підтримувати контакти з людьми, розумітися на їх індивідуальних особливостях.
Офіціант
Професія офіціант – одна з найдавніших. Сьогодні вона стала дуже поширеною, адже жоден ресторан, кафе чи бар не можуть обійтися без офіціанта. Ще задовго до того, як відвідувач прийде до ресторану, офіціант розпочинає підготовку до зустрічі з ним:
* отримує столовий посуд і готує його до обслуговування;
* сервірує столи.